Wat is er nodig voor een constructieve dialoog tussen medewerkers en leidinggevenden over duurzame inzetbaarheid? In dit project voeren we gesprekken met (HR-)medewerkers en de medezeggenschap, met medewerkers en leidinggevenden over het voeren van het goede gesprek over duurzame inzetbaarheid. In 2023 is al een mooie basis gelegd om het goede gesprek op gang te brengen in de ziekenhuisbranche.
Deze gesprekken maakten duidelijk wat er nodig is voor een constructieve dialoog tussen medewerker en leidinggevende over duurzame inzetbaarheid. We keken onder andere naar de beschikbaarheid van bestaande hulpmiddelen, beleidsinterventies en methoden binnen de deelnemende ziekenhuizen, zoals dialoogtrainingen. Daar waar behoefte was aan extra ondersteuning van het goede gesprek, ontwikkelden we verschillende instrumenten die medewerkers en leidinggevenden hierbij helpen. Deze vind je hier terug. Daarnaast organiseerden we leernetwerkbijeenkomsten om goede voorbeelden en inspiratie met elkaar te delen.
Pilots
Vanuit het project waren er tot nu toe 13 ziekenhuizen actief betrokken in het lerend en experimenterend netwerk rond het goede gesprek. Daarvan zijn er bij zeven ziekenhuizen pilots met activiteiten uitgevoerd met als doel inzichten en ervaringen op te doen en van daaruit concepten te ontwikkelen die breed in de ziekenhuisbranche benut kunnen worden.
Zo is het Maasstadziekenhuis actief aan de slag gegaan met de gesprekswijzer en de gesprekskaart om zo via een open gespreksvorm meer te richten op competenties en minder op beoordelen. Het Ikazia-ziekenhuis koos voor TeamWork-outs, met de intentie om in het ziekenhuis een werkvorm te introduceren die structureel kon worden ingezet. De pilot draait inmiddels op vijf afdelingen waardoor vanuit verschillende disciplines andere behoeftes in kaart worden gebracht. Andere ziekenhuizen gaan op pad met de koekjestrommel-gesprekken of werken met de vaardigheidsversnellers.
MDIEU 2
In het project van 2024-2025 gaan we met geïnteresseerde ziekenhuizen aan de slag om het goede gesprek te stimuleren, maar ook te borgen binnen de organisatie. We doen dat door te helpen bij het opzetten van een implementatieplan, het vragen van aandacht voor het goede gesprek in het ziekenhuis of het toepassen van hulpmiddelen. Daarnaast blijven we kennis en inspiratie delen middels leernetwerken voor verschillende doelgroepen.
Meer weten of deelnemen?
Heb je vragen, wil je meer informatie ontvangen of jouw organisatie aanmelden om deel te nemen aan het programma rond het goede gesprek? Neem dan contact op met projectleider Floris de Jong, via f.dejong@caop.nl.